Falla: Desbocats… amb tots vosaltres

2015, Carlet  |  Falla Avinguda Blasco Ibàñez
Col·laboració: Grup Sociograma i David Vegara
Procés col·laboratiu per al disseny i la construcció del monument.
Proceso colaborativo para el disseño y la construcció del monumento.

La mirada de Crearqció es focalitza en les falles com a monuments que envaeixen per una setmana i inadvertidament els carrers, i en mirar, veu reflectida la confluència de molts dels seus coneixements.

No creiem que la innovació en l’àmbit estètic siga la solució al caràcter passiu, estàtic, i sense identitat del monument. Busquem dinamitzar-lo i introduir-lo dins de tot l’any faller, contaminant una mica cada un dels seus actes i celebracions.

00_web-plantaProjectar una falla no és per a nosaltres cap fi, sols un procés col·lectiu i participatiu al llarg d’un any on les accions de les mans imaginatives dels fallers més menuts i dels més grans queden enllaçades juntament amb les nostres a la seua falla.

La falla es planteja la situació actual de la festa a Carlet, l’analitza i la retrata. I és gràcies a aquest procés d’anàlisi quan s’evidencien els problemes i sorgeixen les crítiques al sistema existent. La festa explicada pels fallers, la festa feta monument.

00_web-desb

Aquesta falla naix del seu poble, com les falles de Carlet naixen i creixen gràcies als carletins que les formen. Per aquesta raó en tot el plànol inferior representem el poble, la gent que promou el monument faller, els ciutadans que envolten la festa i la mantenen any rere any.

Els infants, part important de tots els pobles, tenen també veu en aquesta base. Un espai reservat per a ells en el que convertits en protagonistes materialitzen els seus somnis, donant forma a la falla infantil.

D’aquesta base construïda amb la intensa participació dels fallers sorgeixen les 7 falles que fan possible la festa fallera a Carlet. Representades per 7 cavalls que cavalquen i que dibuixen el camí que la festa segueix. Són cavalls independents, però entre els quals es generen vincles, inèrcies, afinitats…

És per tant la seua posició davant la festa la que ens preocupa, i mitjançant la qual, els situem i els fem dialogar entre ells.

Falles 2015 ~ Desbocats amb tots vosaltres from Grup Sociograma on Vimeo.