En Ruta, camins escolars

2017, Aldaia | Ajuntament d’Aldaia
Proposta per la revitalització de les Rutes Segures dels IES d’Aldaia amb perspectiva de gènere.
Propuesta para la revitalización de las Rutas Seguras de los IES de Aldaia con perspectiva de género.

En Ruta vaser un projecte promogut per l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament d’Aldaia per la necessitat d’un projecte de revitalització de les Rutes Segures dels IES públics amb una mirada de l’urbanisme inclusiva i amb perspectiva de gènere. El projecte va incloure: l’anàlisi tècnica de l’estat actual de les Rutes Segures, participació ciutadana amb famílies i alumat durant la setmana de la mobilitat 2017, i finalment la presentació de les conclusions i un dossier d’actuacions.

Mapeig Carles Salvador (14)La necessitat d’aquest projecte, a més de per qüestions educatives i de millora de l’entorn urbà, es va fer molt notòria durant els tallers de participació, on es va mostrar una desconnexió palpable de la joventut respecte a l’urbanisme amb perspectiva de gènere i, en particular, respecte al projecte de Rutes Segures, que, encara que el veieren cada dia, desconeixien la seua utilitat, inclús la seua existència.

Es tingué en compte la següent lectura sobre de les Rutes Segures: una iniciativa que pretén promoure i facilitar que l’alumnat vaja a l’escola a peu i de forma autònoma. Tanmateix, i des d’una mirada més àmplia, ho vam entendre com una estratègia educativa que fomenta l’educació en valors des del respecte, la responsabilitat i la igualtat.

En aquest sentit, es tractà de fer un projecte educatiu, transversal, participatiu i de transformació de l’espai públic i els hàbits de mobilitat en el que, d’una banda, es condicionen un conjunt d’itineraris còmodes, agradables i segurs, d’una altra, es desenvolupen un conjunt d’accions pedagògiques i ciutadanes que busquen transformar l’entorn del barri en un espai amable i sensibilitzar i conscienciar implicant a tota la comunitat. Per això En Ruta no només incorporà actuacions a l’espai públic, sinó que treballa amb la pedagogia i la identitat del projecte per realitzar una transformació real en el seu entorn.