2018, Carlet | Ajuntament de Carlet
Disseny i execució del projecte expositiu
Diseño y ejecución del proyecto expositivo
Tots els pobles, al llarg de la història han crescut vinculats a una font d’aigua, un corrent o un riu. Aquest, a més de ser font de vida ha sigut el responsable de modelar la morfologia del nostre hàbitat i configurar un manera de viure i costums. El nostre vincle amb la terra a través de l’agricultura …
És important per tant identificar quins són els lligams i vincles que el riu estableix pel territori on transcorre i sumar les mirades múltiples de cadascun dels pobles, més enllà de l’aigua. A través de les costums, gastronomia, memòria, tècniques constructives…
Apropar el riu a la ciutadania, fer-la conscient de l’oportunitat que presenta. Generar un nou imaginari col·lectiu que ajude a la transformació d’un entorn degradat que cal cuidar…
L’exposició el Magre, el riu del meu poble tractava de presentar un recorregut pels diferents aspectes que conformen el riu actualment i donar l’oportunitat per replantejar-se aquell record d’infantesa d’un paisatge viu i canviant, que ara podria ser un altre lloc.
Per començar es visibilitzava el recorregut del riu, els pobles pels que transcorre i el fan seu. L’àmbit territorial implicat a la seua conca de drenatge i la plana al·luvial. I quina és la presència, tot i que difuminada, del riu a la nostra vida i al nostre propi cos, fet en gran mesura d’aigua. En definitiva, on i com es troba el riu Magre.
A continuació es feia un repàs general per algunes de les troballes que es poden realitzar a un tram qualsevol de riu: espècies vegetals autòctones (salze, àlber, tamariu, baladre, bova, canyís i jonc) i al·lòctones (canyes, pitera i eucaliptus), una selecció variada de deixalles (joguines, escombraries, mobiliari i electrodomèstics vells), una mostra de l’estratificació de sediments dipositats pel riu i una selecció d’imatges del record. Tot per mostrar que el riu està al nostre entorn, i que el nostre entorn està fet de riu, com la cadira de bova i les parets de ca l’àvia.
Mitjançant un vol d’ocell, realitzat seguint els camins de l’aigua es completava la mostra de l’hàbitat fluvial. Aquests camins que a Carlet es deriven de l’assut per la xarxa de sèquies, apareixen a l’interior de les graveres, i no és fins passada la població quan tornen al riu, ajudant-lo a recuperar en part la vida.
Per finalitzar, es feia una mostra de quina és la situació administrativa i tècnica actual del riu. Fent un repàs per quines són les directrius i plans que l’afecten i gestionen, més enllà del propi Pla Hidrològic de conca, com son l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana i el Pla d’Acció Territorial del Risc d’Inundacions a la Comunitat Valenciana. Una mostra resum de les activitats programades per la plataforma Ciutadana pel Magre i per la Mesa pel Magre fins ara, i els treballs acadèmics desenvolupats al respecte de la millora del riu.
La inauguració de l’exposició va servir per fer un breu repàs i presentar públicament el projecte ‘De Carlet al Magre, Estudi de viabilitat del Parc de Ribera’. A més d’apropar el riu a la gent, per mostrar-lo i descobrir-lo amb una nova mirada, atenta i curiosa.