Falla: La Patrimonialitzadora

2016, València | Falles Populars i Combatives
Procés de disseny i construcció col·laborativa del monument faller móbil.
Proceso de diseño y construcción colaborativa del monumento fallero móvil.

Una falla, resultant d’un procés amb la comissió de Falles Populars i Combatives, no pot rebre la concepció de “monument”. Un monument és una cosa estàtica, contemplativa i estem treballant en conceptes totalment distints, amb elements dinàmics, actius, i propers a les persones que hi tenen alguna cosa a veure.

Treballar amb materials reutilitzats, aportar-los contingut entre diferents mans i ments i treballar-los amb estima, no implica precisament que el resultat siga d’una estètica pura i pulcra que tots puguen admirar. El camí del monument no és cap a l’estètica, tot i que això no vol dir que no tinga uns valors estètics mínims per defecte professional.

El fi del procés és el foc que tancarà el temps de creació col·lectiva, per portar-nos a uns temps de reflexió i memòria, records i emocions personals.

PATRIMONIALITZADORA_tallers

 

Plantegem fer un MIAU (Monument Itinerant d’Activació Urbana) que, amb el nom de LA PATRIMONIALITZADORA siga capaç de ser el contenidor de tots els significats discursius que aquest any faller està desenvolupant.

esbos-fpcVol ser un altaveu i canal de comunicació del lema, posició, dubte i pensament crític al voltant del procés patrimonialitzador que sofreix la nostra ciutat i la nostra festa.

Una falla nòmada que, mitjançant un desplaçament sostenible, visibilitze l’estat apatri (sense pàtria, sense solar) d’aquesta comissió. Una falla que camina i que no li cal que ningú vaja a vore-la. Ella és independent per anar a veure i saludar a tothom.

Per a nosaltres, l’objecte materialitzat mai ha sigut una excusa per poder posar una bona barra i un bon bafle al carrer. Per a nosaltres, la falla ha de ser també eixe “bafle” que puga comunicar a la resta de la gent, aliena completament al procés, a la festa i a la ciutat, les coses que hem estat fent i parlant.

Al final, és l’element que té una visibilització comuna en totes les comissions de la ciutat i que és capaç de visibilitzar les diferents veus falleres. La nostra ha de ser una altra veu.

Patrimonialitzadora_BiciPlantà