Mengem totes bé!

Programa de formació i empoderament a través de l’alimentació saludable i de proximitat
Acció impulsada per la Taula Intersectorial de salut – Ajuntament de Carlet 2020

Mengem totes bé! és un programa formatiu impulsat per la Mesa Intersectorial de Salut de Carlet, en concret, pel Grup de Nutrició Saludable d’aquesta. Naix a partir de les línies d’acció definides en l’Estratègia local de prevenció i promoció de la Salut “Carlet ciutat saludable”.

Es tracta d’un programa de formació i difusió d’hàbits saludables i gestió de la llar per a persones en situació de vulnerabilitat socioeconòmica i víctimes de violència de gènere a través de l’alimentació sostenible i de proximitat. Arran la situació generada per la COVID-19, s’ha manifestat al municipi per part de diversos col·lectius la necessitat de poder generar un programa que, a través d’una visió propositiva i empoderadora done suport a famílies en situació de vulnerabilitat en la gestió de les seues llars de forma més eficient en els pocs recursos disponibles actualment.

A més de promocionar l’alimentació saludable i de proximitat com a eina de millora dels entorns de vida d’aquestes persones i de la seua salut Mengem totes bé! vol ser un espai d’encontre i empoderament de les persones en situació de vulnerabilitat a través de l’arrelament al territori que habiten mitjançant una alimentació de proximitat. D’aquesta forma es proposa apropar algunes de les ferramentes quotidianes per a l’activitat diària en el municipi, generant espais per a la relació amb la resta de veïns i veïnes, l’arrelament al lloc i aconseguir un entorn comunitari afavoridor per a la reducció de les desigualtats existents.

Es proposa un programa docent de 8 sessions, treballant diferents aspectes de l’Alimentació saludable a través de 4 mòduls temàtics: (1) Economia domèstica i gestió de la llar; (2) Consells i sabers sobre nutrició; (3) Ferramentes per a
l’elaboració de menús saludables; (3) Empoderament a través de la creativitat en la cuina i les xarxes socials. La proposta combina espais de formació teòrica amb espais pràctics, per exemple, visites a espais relacionats amb l’alimentació del municipi (comerç de proximitat, mercat, camps de cultiu…) amb la intenció de generar una oferta que motive a les persones assistents, arrele el procés d’aprenentatge i genere espais de socialització amable per a aquestes.