Escenografia: Presentació “Draps bruts”

2016, Carlet | Falla Avinguda Blasco Ibàñez
Col·laboració: Gaia Caporale
Ideació de l’acte Draps Bruts, presentació i exaltació de la comissió a l’exercici 2016. Definició del protocol, disseny de l’escenografia i coordinació dels audiovisuals.
Ideación del acto Draps Bruts, presentación y exaltación de la comisión para el ejercicio 2016. Definición del protocolo, diseño de la escenografía y coordinación de los audiovisuales.

L’encàrrec de materialitzar la presentació de la falla Avinguda Blasco Ibáñez un any més suposava més que això. El treball va consistir en, donades les particularitats socials de la falla i dels seus representants, transformar el protocol per adaptar-lo, fent d’ell la ferramenta per potenciar eixa diferència, posant així en valor aquesta manera de ser.

A més l’escenari es va materialitzar amb els que els propis fallers van incorporar al procés de disseny i construcció de la falla que prompte eixiria al carrer. Per primera vegada totes les persones van formar part de la composició de la imatge que els anava a representar durant aquest any faller. Es va escenificar que tant davant com darrere de les persones vestides amb l’indumentària tradicional hi havia un equip humà d’invisibles que són imprescindibles per a la festa i el seu desenvolupament.

Va ser més que una presentació pública una declaració d’intencions.

Draps Bruts_Presentació

“Aquesta vesprada, eixim a escena. Pugem a l’escenari per mostrar-nos com som. Qui som. Pugem a l’escenari i trenquem protocols d’acompanyants perquè som conscients de que, a la festa, cadascú pot arribar amb qui vuiga, de la mà dels que estima, i ens estimen.

Arribem tots i ens mostrem davant de vosaltres. Venim vestits de fallers, de treballadors, de companys, de suport d’aquesta comissió. Avui venim tots i vos fem veure que les falleres i els fallers no estan sols i que la comissió de la Falla Avinguda Blasco Ibáñez, com la de totes les falles, es composa de molt més que aquelles cares visibles a les que hui fem homenantge.

Venim tots a aquesta festa, i, amb el poder que dona estar dalt d’un escenari, us convidem a mirar al voltant, a mirar endins. A ser conscients de les persones que ens acompanyen, que fan possible aquest treball. Dels invisibles, dels imprescindibles.

I baixem de l’escenari, i ens mirem. Vosaltres, públic, també formeu part d’aquesta gran escena. Tots som Falla. Tots, amb la roba que vuigam, amb el pentinat que vuigam, i si ens el canviem entre nosaltres, seguim sent Falla. Amb les nostres contradiccions, prejudicis,
intoleràncies i draps bruts, som falla. Amb el nostre afecte, ganes de treballar, somriure, vestits i aire fresc, som falla.

I nosaltres ho vegem, i ho vegem clar.
Tots sou Falla.”

Text d’exaltació llegit durant l’acte.