T12 Plaça de l’Estació de Carlet

2017, Carlet | Ajuntament de Carlet
Avantprojecte i projecte d’execució per a la plaça de l’Estació en el municipi de Carlet.
Anteproyecto y proyecto de ejecución para la plaza de la Estación en el municipio de Carlet.

L’encàrrec consistia en la definició de l’entorn urbà de l’estació del ferrocarril de Carlet. Ja feia anys que estava a l’espera de la seua redefinició, després de l’enderroc de ‘la Gàbia’, el bar de l’estació. L’espai havia de servir d’enllaç entre l’Avinguda Blasco Ibáñez i el ‘Parc Escolar’ (com l’edifici principal de l’estació obres de l’arquitecte Francisco Mora), i connectar-los amb el barri del Vidre a l’altre costat de les vies.

1_5000.jpg

Plànol de la ciutat de Carlet i eixos de vianants a potenciar.

La resposta havia de respondre amb cert caràcter de centralitat, per estar envoltada de nombrosos edificis públics i dotacions: el Trinquet Municipal, la Biblioteca Municipal, l’Espai Jove de la Fundació Caixa Carlet, les dues bandes de música, les ‘Casetes dels Mestres’, el Centre de dia i residència la Llum, el Parc…

Mitjançant les tres fases del projecte, proposem el creixement progressiu d’aquesta transformació urbana. Millorant l’accés a les andanes pel sud i pel nord de l’estació, facilitant l’ús i accés a l’edifici de l’Estació, unificant el seu entorn urbà i regulant el trànsit motoritzat. Aquests objectius poden ajudar a consolidar el nou pol d’atracció urbana, sense minvar el protagonisme d’allò què li és preexistent, respectant-ho i valorant-ho.

esquemes
Recorreguts de vianants existents: accés a l’andana i l’encreuament de vies.

El dibuix dels fluxos existents, superposats amb les noves exigències configuren el traçat d’una gran peça multifuncional de formigó. Mitjançant una sèrie de rampes, elements de jardineria i mobiliari, es construirà un espai plural, amable i inclusiu, fàcil d’utilitzar i reconéixer. Un punt de referència a la ciutat amb una identitat pròpia. Un espai de trobada i espera, capaç d’introduir-se en la quotidianitat dels desplaçaments de la ciutadania.

1_150 act
Planta prèvia.
1_150 pr
Planta projectada.

Plantes i seccions de la proposta

 

Secció longitudinal
Secció transversal